Avantaje licitatii publice SICAP

sicap

Ce este SICAP?

Prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice /SICAP se desfasoara anual licitatii in valoare de aproximativ 15 % din PIB-ul Romaniei, in anul 2018 fiind atribuite contracte in valoare de aproape 26 de miliarde de euro. In Romania sunt peste 10 000 de autoritati contractante care utilizeaza SEAP si scot la licitatie contracte publice.

Participarea in cadrul licitatiilor publice va ofera oportunitatea de a semna contracte de achizitii publice ce pot aduce plusvaloare activitatii dumneavoastra. Desi exista perceptia generala ca lucrarile publice sunt dezavantajoase pentru operatorii economici, in realitate acestea au o serie de avantaje evidente.

Principalele avantaje ale licitatiilor publice

Preturi mai bune fata de cele obtinute de la beneficiarii privati

In cazul selectarii cu atentie a oportunitatilor care apar pe piata achizitiilor publice, vom gasi multe contracte care sunt evaluate peste nivelul general al pietei. In cazul contractelor cu beneficiarii privati, aceste oportunitati sunt mult mai greu de gasit.

Oportunitati din ce in ce mai multe

Piata achizitiilor publice reprezinta aproximativ 15 % din PIB-ul Romaniei, reprezentand circa 26 miliarde de euro. Avand in vedere valoarea a acestei piete, niciun operator economic nu trebuie sa o ignore.

Transparenta, realizarea achizitiilor 100 % online

Piata achizitiilor publice se supune reglementarilor europene in materie, astfel incat procesul de achizitie publica este transparent, realizat prin intermediul SICAP, integral online si stabilit in detaliu inca de la inceput.

Predictibilitate si stabilitate

Contractele de achizitie publica au clauze contractuale bine stabilite prin care se reglementeaza majoritatea situatiilor ce pot aparea pe parcursul desfasurarii contractului, intr-o maniera echitabila pentru ambele parti. De asemenea, procesul de achizitie este foarte clar detaliat in cadrul fisei de date a achizitiei si trebuie sa se desfasoare dupa regulile stabilite de la bun inceput, in caz contrar operatorii economici au dreptul de a contesta decizia autoritatii contractante la CNSC.  Un alt element de predictibilitate, in cadrul contractelor de lucrari, sunt proiectele tehnice. Acestea includ liste de cantitati care descriu in detaliu fiecare operatiune ce trebuie efectuata, astfel incat lucrarea poate sa fie foarte bine organizata.

Plata in maxim 30  de zile

Autoritatile publice au obligatia sa plateasca beneficiarii in maxim 30 zile. Acest aspect a fost reglementat inca din anul 2013 prin Legea 72/2013.

Mai multe informatii despre legislatia care reglementeaza sistemul achizitiilor publice gasiti pe site-ul Agentiei Nationale de Achizitii Publice.

In cazul in care doriti sa discutam mai multe, ne gasiti aici.

2019-11-26T11:52:49+03:00
Go to Top